U bent hier

U bent hier

Startup Lichtwerk wint juryprijs Radicale Vernieuwers 2019

logo LichtWerk

Wij zijn ongelooflijk trots en blij. Lichtwerk, het nieuwste initiatief van Mariasteen, emino, Groep Gidts en Molendries, wint de juryprijs in de wedstrijd Radicale Vernieuwers 2019. Lichtwerk werd geselecteerd uit meer dan 200 inzendingen, door een jury onder leiding van Jan Hautekiet.  

Ook voor de publieksprijs werd het een 'close call'. Dankzij de massale stemmen en deelacties werden we van de laatste plaats naar de tweede plaats getild. Helpper is de uiteindelijke publiekswinnaar. Energieproject Papillon wint de klimaatprijs.

Lees het artikel via De Standaard Online of luister naar de podcast via De Standaard Audio.

www.licht-werk.be | Facebook Lichtwerk | LinkedIn Lichtwerk

Lichtwerk wint juryprijs Radicale Vernieuwers 2019

Werkbaar werk voor iedereen, dankzij ondersteunende technologieën.

De uitdaging mogen en kunnen werken is voor mensen essentieel. Het laat mensen toe om iets te betekenen, om een bijdrage te leveren. Toch vallen heel wat mensen uit de boot. Zo ook in de productie, wat nog steeds een belangrijk deel is van het Vlaamse industriële weefsel. Werk in productie wordt steeds complexer. Reeksen worden kleiner, kwaliteitseisen hoger. Hoe zorgen we ervoor dat mensen die in productie (willen) werken dit ook (blijvend en duurzaam) aankunnen?

Het antwoord van Lichtwerk: Assistieve Productietechnologie

Waar velen denken dat technologie werk voor mensen wegneemt, gelooft Lichtwerk dat technologie net kansen biedt om mensen aan het werk te helpen of te houden. “Binnen Mariasteen, reeds meer dan 50 jaar pionier in maatwerk, wordt al sinds 2012 ingezet op assistieve technologie om mensen te ondersteunen in productiewerk.” zegt Bart Decloedt, eindverantwoordelijke voor verkoop en innovatie bij Mariasteen.

Zo wordt met succes ingezet op:

Light Guide Systems: Een slim systeem dat werkinstructies stap voor stap projecteert op de werkpost zelf. Augmented reality, aan de hand van iconen, foto’s, filmpjes, geluiden, pick-to-light methodieken. Mét geïntegreerde controle!

Collaboratieve robots: De cobots helpen bij uitvoeren van precisiewerk of ondersteunen tijdens een opdracht wanneer een extra robothand van pas komt. Startup bundelt netwerk en ervaring.

Lichtwerk werd in mei 2019 opgericht door Mariasteen, emino, Groep Gidts en Molendries.
Deze organisaties zetten sterk in op extra kansen creëren voor ieder talent.

Mariasteen heeft veel ervaring in het inzetten van assistieve technologie op de werkvloer. emino is sterk in het coachen op de werkvloer en heeft een uitgebreid netwerk van bedrijven in Vlaanderen en Brussel. De organisatie begeleidt met meer dan 200 arbeidscoaches jaarlijks 3000 werkzoekenden, werknemers en werkgevers bij die bedrijven. Het bundelen van die expertise resulteerde in Lichtwerk.

Christel Witgeers, directeur Kwaliteit en Organisatie van Emino, geeft aan:“De inzet van assistieve technologie kan drempels tot de arbeidsmarkt wegwerken en bijdragen tot duurzame loopbanen en het retentiebeleid van de werkgever. Een belangrijk gegeven in tijden van krapte op de arbeidsmarkt.


Wedstrijd Radicale Vernieuwers 2019

Radicale Vernieuwers is een wedstrijd van de Sociale InnovatieFabriek en De Standaard, in samenwerking met Cera, Koning Boudewijnstichting, VLAIO en Nationale Loterij. Samen gaan ze op zoek naar oplossingen voor een beter klimaat en een betere wereld. Ze zoeken burgers, bedrijven, maatschappelijke bewegingen, overheden of instellingen met hun tegendraadse, onverwachte en trendsettende oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, armoede, verstedelijking, eenzaamheid, zorg, enz. Radicale vernieuwers hebben niet alleen mooie ideeën, ze doen er ook wat aan. Ze dagen het klassieke denken uit, door al dan niet van binnenuit ‘het systeem’ te veranderen en te verbeteren. Maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, armoede, diversiteit, eenzaamheid of mobiliteit mogen dan wel grootse mondiale problemen zijn, het schrikt Radicale Vernieuwers niet af om zelf oplossingen (producten, diensten, werkingen, methodes,…) te bedenken en te maken, soms op een kleine en lokale schaal. (overgenomen van: www.radicalevernieuwers.be)

Lisa Messely, stafmedewerker onderzoek en innovatie van Groep Gidts getuigt: “Toen we de oproep voor radicale vernieuwers zagen, wisten we onmiddellijk dat we hier met Lichtwerk zouden op inzetten. Door het bundelen van krachten, ervaring en netwerk maakt Lichtwerk echt wel het verschil.”