U bent hier

U bent hier

Cognitieve arbeidsondersteuning

Mariasteen projecteert werkinstructies op de werkpost zelf.

5 voordelen van dynamische beeldprojectie
1. complex werk wordt eenvoudiger, zonder stijging van de werkbelasting
2. werknemers leren sneller nieuwe taken aan
3. meer jobzekerheid voor de werknemers
4. grotere kwaliteitsgarantie
5. Mariasteen kan een nóg grotere diversiteit aan opdrachten uitvoeren
    van kleine tot zeer grote assemblages


Grotere diversiteit en complexiteit in de opdrachten

Mariasteen stelt mensen te werk met een arbeidsbeperking in haar eigen afdelingen en in enclaves in reguliere bedrijven. Vooral in de metaal en montage afdeling neemt de complexiteit van de opdrachten toe: minder repetitief werk, kleinere productiereeksen, meer eenmalige werken of opdrachten met meerdere productvarianten. Net nu het maatwerkdecreet zorgt voor een instroom van werknemers met een lagere inzetbaarheid. 

Vroeger werden de instructies mondeling uitgelegd door de begeleider en later via PowerPoint stap per stap getoond. Eénmaal aan de slag bleken verschillende medewerkers toch stappen over te slaan of te vergeten. 

Dit alles vormde een uitdaging voor het R&D-team van Mariasteen om het werk te organiseren.

De oplossing: dynamische beeldprojectie met Light Guide Systems

Mariasteen investeerde in Light Guide Systems. Dit slim systeem projecteert werkinstructies op de werktafel zelf. De uitleg wordt stap voor stap gevisualiseerd aan de hand van foto's, filmpjes, geprojecteerde tekst... Bovendien gebeurt dit in interactie met de werknemer. Maakt de werknemer een fout, dan licht een rode lamp op. Even corrigeren en een groen licht geeft aan dat hij mag verdergaan. Er zijn vele opties: zo kan de projectie samenwerken met een slimme schroevendraaier of een weegschaal.

Bart Decloedt, eindverantwoordelijke R&D: "Op deze manier kan elke werknemer op zijn eigen tempo werken en is er een maximum aan kwaliteitsgarantie, want foutjes worden tot het minimum herleid."

Flexibel inzetbaar voor kleine en grote assemblages

Mariasteen introduceerde de dynamische beeldprojectie eerst op een trainingspost om daarna ook actief in te zetten op verschillende plaatsen op de werkvloer. Wat voor de ene werknemer een onderdeel vormt van het leerproces, maakt voor de andere deel uit van zijn vaste werkpost. 

"Wij slagen erin om deze technologie flexibel in te zetten op de werkvloer, voor een grote variatie van producten. We kunnen zowel kleine tot zeer grote assemblages uitvoeren. Nu al kunnen twee werknemers simultaan aan één opdracht werken. Op termijn willen wij de complexiteit van de werkinstructies aanpassen aan het niveau of de taal van de werknemer."

Positieve resultaten

  • Dankzij de cognitieve arbeidsondersteuning leren de werknemers sneller nieuwe taken aan (optimale leercurve), waardoor ook meer tijd vrijkomt voor doelgroepmedewerkers die extra begeleiding nodig hebben.
  • Er is een grotere kwaliteitsgarantie door de verbeterde aandacht en de geïntegreerde procescontrole tijdens het vervullen van de taak.
  • Het systeem moet leiden tot een hoger rendement – afhankelijk van de mogelijkheden van de doelgroepmedewerker – zonder dat de werkbelasting (mentaal, fysisch, tijdsdruk,…) stijgt.
  • Het vastleggen van de werkinstructies zorgt voor de structurele kennisborging van uitvoerende taken binnen de organisatie.

De implementatie van Light Guide Systems maakt deel uit van een proeftuin binnen het project Toegepaste Technologische Innovatie, onderdeel van de Geïntegreerde Territoriale Investering West-Vlaanderen.

Projectpartners

  • Mariasteen: trekker en coördinator + uittesten en implementeren van de onderzoeksresultaten + bouwen van de testopstelling.
  • Xiak: onderzoek doen naar ergonomie en werkpost-belasting.
  • Private partners worden als leverancier geconsul-teerd voor hun specifieke expertise.

Meer info

Bart Decloedt – eindverantwoordelijke R&D bij Mariasteen

bart [dot] decloedt [at] mariasteen [dot] be - T 051 23 08 60 


TTI

MEER INFO over de andere proeftuinen gekoppeld aan dit EFRO Project TTI vind je op: 

www.technologiehelpteenhandje.be